Ciasto snikers

4.49 (190 ocen)

  • 60 min

Dwa miodowe placki przełożone kremowym budyniem. Całość uwieńczona dużą ilością orzechów z karmelem. Ciasto idealne na święta ale również na inne okazje.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    500 g mąki
    200 g cukru
    200 g margaryny
    2 jajka
    2 łyżeczki sody
    2 łyżki miodu
    2 łyżki mleka

    masa
    300 g orzechów włoskich
    100 g cukru
    80 g masła
    2 łyżki miodu

    budyń
    500 ml mleka
    2 żółtka
    3 łyżki masła
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    1,5 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Snickers Desery

Ciasto snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sodę rozpuszczamy w mleku. Dodajemy do mąki razem z pozostałymi składnikami. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na cienki placek o wymiarach 25 x 40 cm.
  • 2. Posiekane orzechy z cukrem, miodem i masłem smażymy na patelni przez 5 minut. Równomiernie rozkładamy na jednej części ciasta. Obie pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Studzimy.
  • 3. Z podanej porcji mleka odlewamy szklankę. Dodajemy do niej żółtka oraz obie mąki. Mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy z cukrami i masłem. Do wrzącego wlewamy mieszankę. Tak powstały, gorący budyń wylewamy na ciasto bez dodatków.
  • 4. Przykrywamy drugą częścią, orzechami do góry. Kiedy snikers przestygnie wstawiamy go do lodówki. Najlepiej przygotować ciasto dwa dni wcześniej aby dobrze zmiękło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować