Ciasto Snikers

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

Placek przypominający nazwą popularny batonik. Bardzo bogate i smaczne ciasto, idealne na specjalne okazje.

  • 60 min

Składniki:

  • przepis na dużą blaszkę

    Biszkopt ciemny:
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto orzechowe:
    5 białek
    25 dag mielonych orzechów
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    5 żółtek
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 1/2 kostki masła

    Dodatkowo:
    1 puszka masy krówkowej lub puszka mleka skondensowanego
    3-4 łyżki krojonych orzechów do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Ciasto snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny: Z podanych składników pieczemy biszkopt i przekrawamy na 2 części.
  • 2. Ciasto orzechowe: Białka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechy. Upiec.
  • 3. Masa: Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem , zagotować ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę żółtkową ( można do smaku dodać spirytus).
  • 4. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, wystarczy ją chwile podgrzać. (Miękka masa będzie się łatwiej rozsmarowywać).
  • 5. Przełożenie : Biszkopt ciemny nr 1 - 3/4 masy - ciasto orzechowe - masa krówkowa lub mleko - biszkopt ciemny nr 2 - pozostała masa - orzechy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bakalie Masa krówkowa Mleko Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (184 ocen)

Upieczone placki

To może cię zainteresować