śmietanowiec z galaretkami

4.38 (176 ocen)

  • 2 godz.

szybki, łatwy i kolorowy :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 litra słodkiej śmietanki 18% UHT
    300 ml mleka
    3 różne galaretki
    50 gram żelatyny do rozpuszczania we wrzątku (cała paczka)
    3/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.38 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Śmietanowiec z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić, każdą w 250 ml wrzątku, przelać do misek lub głębokich talerzy, wstawić do lodówki do stężenia, następnie pokroić w kosteczkę.

    1/3 szklanki mleka zagotować, rozpuścić w nim żelatynę, dobrze wymieszać, pozostałą część mleka zagotować z cukrem i dolać część mleka z żelatyną, wymieszać ( unikniemy powstawania grudek przy bezpośrednim wsypywaniu żelatyny do całości mleka). Schłodzić do temperatury pokojowej, następnie dolać śmietankę, szybko wsypać kostki galaretkowe, delikatnie wymieszać i wlać do keksówki wyłożonej grubszą folia aluminiową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mleko Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować