Śmietanowiec z galaretkami na biszkoptach

4.51 (142 ocen)

Przepis jest bardzo prosty i każdemu musi się udać. To ciasto to gruba warstwa delikatnej, słodkiej pianki śmietankowej, wymieszanej z kostkami galaretek i wylanej na warstwie biszkoptów.

Składniki:

  • Biszkopty
    3 galaretki różnego koloru
    Około 1litr słodkiej śmietany 30- 36%
    1 szklanka cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 kopiaste łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Śmietanowiec z galaretkami na biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 galaretki rozpuścić w osobnych naczyniach, każdą w 1,5 szklanki wody. Zostawić do zastygnięcia (galaretki najlepiej włożyć na parę godzin lub na całą noc do lodówki, aby dobrze stężały). Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę.
  • 2. Tortownicę o średnicy około 26cm wyłożyć biszkoptami.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Wystudzić.
  • 4. Dobrze schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, miksować na puszystą masę. Żelatynę dodać ostrożnie do ubitej śmietany, wymieszać.
  • 5. Śmietanę podzielić na 3 części. Na biszkopty wyłożyć 1część śmietany i równomiernie posypać połową pokrojonych w kostkę galaretek. Galaretki przykryć 2 częścią śmietany, a na nią wyłożyć resztę galaretek. Ostatnią warstwę ma tworzyć znów śmietana.
  • 6. Lekko wyrównać wierzch deseru i odstawić do lodówki, aby całość stężała.

Porady

Deser najlepiej przygotować poprzedniego dnia. Można zmniejszyć ilość dodanego cukru pudru. Deser można posypać startą czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować