Babka "Śmietankowa Lady"

4.45 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Jest i ona - dla mnie babka idealna! Dlaczego? Bo jest delikatna, puszysta, a do tego wilgotna :) Babka śmietankowa z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich miłośników domowych wypieków. Idealnie komponuje się z filiżanką ulubionej kawy lub kubeczkiem kakao.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    - 1,5 szklanki śmietany
    - 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
    - 3 jajka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 1,5 łyżeczki soli
    - cukier puder (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.45 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka "śmietankowa lady" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubijamy mikserem, a następnie dodajemy do niej kolejno jajka, cukier waniliowy, drobny cukier i ponownie ubijamy.
  • 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodajemy do ubitych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
  • 3. Powstałe ciasto przekładamy do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 50 minut. Po ostygnięciu babkę posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)

Porady

Cukier puder możemy także zastąpić innymi dodatkami np. lukrem lub czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować