Babka Śmietankowa

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

Lubię takie proste, szybkie i pyszne ciasta do kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • 125 g masła lub margaryny
    3 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki mąki tortowej
    0,5 szklanki słodkiej śmietanki 12%
    2 budynie śmietankowe
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Babka śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy powoli po jednym żółtku ciągle ucierając. Gdy składniki się połączą dodajemy po troszeczku śmietanę i nadal ucieramy. Dodajemy obie mąki przesiane z budyniami i proszkiem. Ciasto wyrabiamy około 8 minut. Pod koniec dodajemy pianę ubitą z białek i łączymy z ciastem.
    Keksówkę o długości 30 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut, lub trochę dłużej. Wyłączyć piekarnik i zostawić babkę przy zamkniętych drzwiczkach na 10 minut. Potem wyciągnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń waniliowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować