Smażony makaron z jajkiem i grzybami mun (na chiński styl)

4.47 (188 ocen)

  • 15 min

W dzieciństwie często jadałam smażony makaron z jajkiem, tym razem postanowiłam zrobić w stylu chińskim

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki : 200-250g chińskiego makaronu błyskawicznego lub ryżowego
    mała cebula
    3 - 4 jajka
    kilka suszonych chińskich grzybów mun
    pół młodej cukinii ze skórką
    1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie roślinnego)
    2 łyżki sosu sojowego
    pieprz
    natka pietruszki, szczypiorek lub kolendra
    odrobina sezamu do ozdoby (u mnie czarny)
Wystaw ocenę:

4.47 (188 ocen)

Zobacz również:

Jajko Dania z makaronem

Smażony makaron z jajkiem i grzybami mun (na chiński styl) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Następnie przez kolejne 15 minut gotujemy. Chiński makaron błyskawiczny moczymy przez 4 minuty we wrzątku.
  • 2. Pokrojoną w kostkę cebulę, i pokrojoną w paseczki cukinię podsmażamy na oleju sezamowym. Następnie wrzucamy ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby i makaron. Mieszamy i chwilę smażymy.
  • 3. Wbijamy jaja i energicznie wszystko mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby mun Jajka Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować