Smażona pierś kaczki z sosem ze śliwkami i jeżynami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rozpływające się w ustach mięso i pyszny sos z owocami.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 pierś z kaczki
    sól
    pieprz

    Sos:
    1/2 szklanki bulionu drobiowego
    5 śliwek
    6 jeżyn
    2 łyżki miodu
    ​1/4 łyżeczki cynamonu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Smażona pierś kaczki z sosem ze śliwkami i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś myjemy, osuszamy i nacinamy skórę do mięsa nie przecinając jej. Delikatnie solimy i pieprzymy. na rozgrzaną patelnię układamy pierś skóra do dołu i smażymy przez 7 min, następnie odwracamy i smażymy jeszcze 6 min. odkładamy na dekę, by odpoczęła i soki nadającej jej miękkość związały się.
    Do gotującego się bulionu wrzucamy przepołowione śliwki, jeżyny, dolewamy miód i smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu. Gdy owoce trochę zmiękną, przyprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Po chwili zdejmujemy z ognia.
    Pierś kroimy w plasterki, obok układamy wysmażone owoce i polewamy sosem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować