Ciasto słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywną pianę, po mału dodawać cukru a następnie dodawać zółtka. Po ubiciu przesiać do masy obie mąki małymi porcjami oraz kakao a na końcu dodać proszku do pieczenia, wszystko razem wymieszać. Wylać na blachę. Piec w tem.180stpni około 20 -25 minut.
Wykonanie na masy słonecznikowej:
1. 0,5 kostki masła rozpuścić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać pestki słonecznika, wyłożyć na dużą blachę i prażyć w piekarniku w 200stopniach przez około 15 min. (pilnować bo lubi się przypalać)
2. Uprażony słonecznik ostudzić i rozkruszyć wałkiem.
3. Pozostałe masło utrzeć z masą krówkową i dodać pokruszony słonecznik.
4. Biszkopt wystudzić a następnie przekroić na 2 blaty.
5. Dolny blat posmarować kremem i przyłożyć na to górny blat biszkoptu.
6. Następnie śmietanę kremówkę ubijam z 2 łyżkami cukru pudru i rozpuszczoną żelatyną. Ubitą śmietanę rozsmarować na biszkopcie i na śmietanie poukładać herbatniki jeden obok drugiego.
Wykonanie polewy:
W rondelku rozpuszczam margarynę i dodaje do niej pokruszoną czekoladę. Wszystko razem rozpuszczam na płynną masę.
Komentarze