Domowy smalec z cebulą i jabłkiem

4.5 (188 ocen)

  • 50 min

Smalec jest bardzo pyszny, świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem.

  • 50 min

Składniki:

  • 800 g słoniny mielonej (bez skóry!)
    3 duże cebule
    3 duże jabłka
    150 g boczku wędzonego lub wędzonki pociętej w drobniutkie kawałki
    2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowy smalec z cebulą i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    1. Słoninę wrzucam na patelnie, dodaję sól i topię na malutkim gazie przez około 20 minut.

    2. Gdy skwarki są jeszcze jasne, ale zaczyna gdzieniegdzie pojawiać się na nich kolor złoty, dodaję pocięte w kostkę cebule i wędzonkę lub boczek. Nie zwiększam gazu, smalec potrzebuje kolejnych 15 minut wolnego pyrkania.

    3. Zaglądam do niego, co chwilę od czasu do czasu mieszając, aby topił się i przysmażał równomiernie. Gdy wygląda bardzo apetycznie, skwarki są już w sam raz, wędzona i cebulka również, to dodaję jabłka obrane ze skóry i gniazd nasiennych, pocięte w sporą 2-3 cm kostkę.

    4. Mieszam delikatnie, jabłuszka będą przez 10-15 minut macerować się w tłuszczu i staną się na powierzchni szkliste. To znak, że czas wyłączyć gaz, bo smalec jest gotowy. Gdy patelni ze smalcem przestygnie i gdy jest w miarę chłodny przekładam smalec do miseczek, zamykam i chłodzę w lodówce.

Porady

Smalec można przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować