REKLAMA

Domowy smalec z cebulą i jabłkiem

wyświetlono: 1165 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Smalec jest bardzo pyszny, świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem.

opublikowany: 30.03.2015
Udostępnij Pinterest
  • 50 min

Składniki:

  • 800 g słoniny mielonej (bez skóry!)
    3 duże cebule
    3 duże jabłka
    150 g boczku wędzonego lub wędzonki pociętej w drobniutkie kawałki
    2 łyżeczki soli
Ocena:

(średnia 4.5 z 188 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    1. Słoninę wrzucam na patelnie, dodaję sól i topię na malutkim gazie przez około 20 minut.

    2. Gdy skwarki są jeszcze jasne, ale zaczyna gdzieniegdzie pojawiać się na nich kolor złoty, dodaję pocięte w kostkę cebule i wędzonkę lub boczek. Nie zwiększam gazu, smalec potrzebuje kolejnych 15 minut wolnego pyrkania.

    3. Zaglądam do niego, co chwilę od czasu do czasu mieszając, aby topił się i przysmażał równomiernie. Gdy wygląda bardzo apetycznie, skwarki są już w sam raz, wędzona i cebulka również, to dodaję jabłka obrane ze skóry i gniazd nasiennych, pocięte w sporą 2-3 cm kostkę.

    4. Mieszam delikatnie, jabłuszka będą przez 10-15 minut macerować się w tłuszczu i staną się na powierzchni szkliste. To znak, że czas wyłączyć gaz, bo smalec jest gotowy. Gdy patelni ze smalcem przestygnie i gdy jest w miarę chłodny przekładam smalec do miseczek, zamykam i chłodzę w lodówce.

Porady

Smalec można przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko Katarzyna Janeczko

Domowy smalec z cebulą i majerankiem

Taki domowy jest najlepszy i bardzo aromatyczny.

kategoria: Przetwory opublikowany: 18.01.2014 | wyświetlono: 85949 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 2
Dodane przez: ania-gotuje ania-gotuje

Smalec Wiejski - z jabłkiem i cebulą.

Przepis mam od gospodyni z Zakopanego. Jest idealny.

kategoria: Przystawki opublikowany: 24.01.2014 | wyświetlono: 32661 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Skotka IMG_4402

Domowy smalec z cebulą

Pyszne smarowidło do pieczywa. Lubię z pierwszymi nowalijkami z własnego ogrodu.

kategoria: Przystawki opublikowany: 13.05.2015 | wyświetlono: 679 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 3

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE