Ciasto Słonecznikowiec

4.5 (152 ocen)

Pierwszy raz jadłam ciasto ze słonecznikiem. Wrażenia? Bardzo pozytywne. Dwa nasączone kawą czekoladowe biszkopty, przełożone masą ze słonecznikiem, polane polewą i udekorowane kremem śmietankowym. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki. Polecam

Składniki:

  • Biszkopt:
    ¾ szkl. oleju
    ½ szkl. wody
    ½ szkl. cukru
    2 kopiaste łyżki kakao
    5 jajek
    1/5 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1,5 szkl. mąki pszennej

    Chrupiący słonecznik:
    300g. słonecznika łuskanego
    80g. masła
    4 łyżki mleka

    Masa:
    200g. masła
    600g. masy kajmakowej

    Poncz:
    ½ szkl. mocnej, ostudzonej kawy

    Polewa:
    ½ szkl. śmietany 36%
    1 mleczna czekolada
    1 gorzka czekolada

    Krem śmietankowy do dekoracji:
    150ml. śmietany 36%
    100g. masy kajmakowej
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Olej, wodę, kakao, ¼ szkl. cukru wymieszać i zagotować. Ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać 1/5 szkl. cukru, miksując. Dodać żółtka i zmiksować. Wlać powoli przestudzoną mieszankę i delikatnie wymieszać szpatułką. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać delikatnie. Masę przelać do formy 35x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 30-40 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na 2 blaty
  • 2. Chrupiący słonecznik: Wszystkie składniki razem zagotować do lekkiego skarmelizowania. Masę wylać na płaską, dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić masę na niej. Piec w 180st.C około 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić. Drobno pokruszyć.
  • 3. Masa: Masło utrzeć, dodać kajmak i zmiksować. Wsypać pokruszony słonecznik i wmieszać do masy.
  • 4. Polewa: Śmietanę zagotować prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać posiekane czekolady i mieszać do ich rozpuszczenia. Lekko przestudzić
  • 5. Krem śmietankowy: Śmietanę ubić, dodać kajmak i zmiksować.
  • 6. Na spód formy umieścić I blat biszkoptu. Nasączyć go i wysmarować masą słonecznikową. Na masę dać II biszkopt i nasączyć go kawą. Na wierzch wysmarować polewę czekoladową. Schłodzić do lekkiego stężenia polewy. Przed podanie udekorować kremem śmietankowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kasza Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (214 ocen)

słonecznikowiec

4.41 (214 ocen)

Słonecznikowiec

celkapatelka Pyszne ciasto 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować