Ulubiony sposób mojego brata na wykorzystanie niedzielnego rosołu
20 min
Składniki:
Rosół z dnia wczorajszego
Mięso z kurczaka (jeśli w waszych domach mięsa z rosołu nie wyjada tata to możecie go wykorzystać, jeśli jednak macie takiego głodomora w domu, potrzebny będzie filet z kurczaka pokrojony w paski i podsmażony na patelni)
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki kurkumy
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
1 papryczka chilli
Pieprz
Szklanka mleka kokosowego
Sok z ½ cytryny
Prażona cebula
Świeża kolendra ( kto nie lubi jej specyficznego zapachu i smaku, chociaż traci dużo może użyć zielonej pietruszki).
Słoneczna zupa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rosołu wrzucamy cebulę, tarty imbir, curry, kurkumę, papryczkę chilli i cynamon, gotujemy wszystko na wolnym ogniu aż do momentu kiedy nasza cebulka zmięknie. Wtedy to do bulionu wrzucamy kurczaka (gotowanego lub podsmażonego), wlewamy mleko kokosowe i doprawiamy zupę sokiem z cytryny. Cytryna ma być wyczuwalna, ale ma nie dominować smakiem. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez max 5 minut (dłuższe gotowanie, albo zwiększenie ognia może spowodować, że mleko kokosowe się zetnie i zupa będzie mieć mało estetyczny wygląd).
Gotowy bulion wlewamy do miseczki i posypujemy kolendrą (lub pietruszką) i koniecznie prażoną cebulką.
Komentarze