Słoneczna zupa z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ulubiony sposób mojego brata na wykorzystanie niedzielnego rosołu

  • 20 min

Składniki:

  • Rosół z dnia wczorajszego
    Mięso z kurczaka (jeśli w waszych domach mięsa z rosołu nie wyjada tata to możecie go wykorzystać, jeśli jednak macie takiego głodomora w domu, potrzebny będzie filet z kurczaka pokrojony w paski i podsmażony na patelni)
    ½ łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka startego imbiru
    1 łyżeczka curry
    ½ łyżeczki kurkumy
    1 cebula pokrojona w kostkę
    2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    1 papryczka chilli
    Pieprz
    Szklanka mleka kokosowego
    Sok z ½ cytryny
    Prażona cebula
    Świeża kolendra ( kto nie lubi jej specyficznego zapachu i smaku, chociaż traci dużo może użyć zielonej pietruszki).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Słoneczna zupa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rosołu wrzucamy cebulę, tarty imbir, curry, kurkumę, papryczkę chilli i cynamon, gotujemy wszystko na wolnym ogniu aż do momentu kiedy nasza cebulka zmięknie. Wtedy to do bulionu wrzucamy kurczaka (gotowanego lub podsmażonego), wlewamy mleko kokosowe i doprawiamy zupę sokiem z cytryny. Cytryna ma być wyczuwalna, ale ma nie dominować smakiem. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez max 5 minut (dłuższe gotowanie, albo zwiększenie ognia może spowodować, że mleko kokosowe się zetnie i zupa będzie mieć mało estetyczny wygląd).
    Gotowy bulion wlewamy do miseczki i posypujemy kolendrą (lub pietruszką) i koniecznie prażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Imbir Kurczak Kurkuma Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować