Słodko - ostre szaszłyki z guacamole

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszny, wyjątkowy w smaku obiad lub dodatek do grilla. ;)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:

    500 g mielonej wołowiny
    6 suszonych moreli
    1 duża papryczka chilli
    1 czerwona cebula
    1 łyżka sezamu
    1 łyżka bułki tartej
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku

    Sos a'la guacamole:

    2 dojrzałe awokado
    sok oraz skórka z połowy cytryny
    1 papryczka chilli
    1 czerwona cebulka
    garść świeżej bazylii
    sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo:

    garść rukoli
    kilka moreli
    kilka kropel oliwy
    olej do smażenia
    kilka patyków do szaszłyków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Słodko - ostre szaszłyki z guacamole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele, chilli, cebulę oraz czosnek drobniutko kroimy i mieszamy z mięsem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zagęszczamy prażonym sezamem wraz z bułką tartą.

    Z mięsa formujemy niewielkie, podłużne kotleciki i nabijamy na patyczki (po dwa, trzy). Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub grillujemy.

    Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę (i ją sadzimy! ;) ), wydrążamy łyżką miękki miąższ, skrapiamy od razu sokiem z cytryny, dodajemy skórkę, drobno pokrojone chilli, cebulę i bazylię. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i miksujemy.

    Podajemy na liściach rukoli, ze świeżymi morelami skropionymi odrobiną oliwy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Mięso Morele

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować