Słodko - ostre szaszłyki z guacamole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele, chilli, cebulę oraz czosnek drobniutko kroimy i mieszamy z mięsem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zagęszczamy prażonym sezamem wraz z bułką tartą.
Z mięsa formujemy niewielkie, podłużne kotleciki i nabijamy na patyczki (po dwa, trzy). Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub grillujemy.
Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę (i ją sadzimy! ;) ), wydrążamy łyżką miękki miąższ, skrapiamy od razu sokiem z cytryny, dodajemy skórkę, drobno pokrojone chilli, cebulę i bazylię. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i miksujemy.
Podajemy na liściach rukoli, ze świeżymi morelami skropionymi odrobiną oliwy.
Komentarze