Polecam bardzo oryginalne szaszłyki, które możemy przygotować na tradycyjnym grillu, patelni grillowej czy w piekarniku. Wystarczy podać do nich lekką sałatkę i obiad mamy gotowy.
Słodko-ostre szaszłyki z indykiem i batatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z indyka kroimy w 2-2,5cm kawałki. Batata obieramy i kroimy w kostkę takiej samej wielkości jak mięso. Cebulę obieramy i kroimy w „kostkę”.
2.W garnku zagotowujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy pokrojone bataty, ponownie zagotowujemy i gotujemy razem około 5 minut na średnim ogniu. Bataty powinny w tym czasie zmięknąć, ale nie powinny się rozpadać. Ziemniaki odcedzamy i studzimy.
Podczas gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy mieszankę przypraw. Mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso, bataty i cebulę przekładamy do większej miski. Skrapiamy je oliwą z oliwek i oprószamy mieszanką przypraw. Mieszamy dokładnie, aby przyprawy pokryły składniki.
Jeśli mamy czas to miskę przykrywamy i dostawiamy w chłodne miejsce na godzinę, aby składniki przeszły przyprawami.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso z indyka, bataty i cebulę.
Mieszamy ze sobą miód i ocet jabłkowy.
3.Szaszłyki grillujemy po około 2 minuty z każdej strony (łącznie 8 minut). Podczas grillowania szaszłyki smarujemy za pomocą pędzelka przygotowaną glazurą miodową.
Komentarze