OGÓRKI SŁODKO OSTRE Z PAPRYKĄ

4.46 (178 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Podobny przepis dostałam od koleżanki i trochę zmodyfikowałam go po mojemu. Te ogóreczki to idealny dodatek do obiadu lub świetna zakąska do kiełbaski z grilla.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • - 3 kg ogórków
    - 4 papryki czerwone
    - 4 duże cebule
    - 1 szklanka soli
    - 2 szklanki octu
    - 2,5 szklanki cukru
    - 4 łyżki ostrej papryki
    - liście laurowe
    - pieprz (w ziarenkach)
Wystaw ocenę:

4.46 (178 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki słodko ostre z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ogórki kroimy wzdłuż na 4 części. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę kroimy na pół, a następnie w talarki.

    Całość wkładamy do miski, posypujemy troszkę solą i odstawiamy na około 3 godziny, aby ogórki puściły wodę.
  • 2. Po tym czasie odlewamy wodę. Wkładamy warzywa do słoiczków. Do każdego słoiczka dodajemy po 1 lub dwa listki laurowe.
  • 3. Przygotowujemy zalewę.

    4 szklanki wody, ocet, cukier, ostrą paprykę, pieprz oraz kilka listków laurowych mieszamy ze sobą i gotujemy.

    Gotowym wywarem zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki mocno zakręcamy.
  • 4. Słoiki pasteryzujemy przez około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować