Słodkie bułeczki z budyniem malinowym i malinami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe, miękki i bardzo malinowe bułeczki na pyszne walentynkowe śniadanie...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto (12 bułeczek):
    500 g mąki pszennej tortowej
    12 g suchych drożdży
    3 łyżki cukru
    2 jajka
    60 g masła
    250 ml mleka
    pół łyżeczki soli

    Dodatkowo:
    budyń malinowy
    szklanka malin

    Lukier:
    150 g cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1-2 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Słodkie bułeczki z budyniem malinowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odkładamy, przykryte w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
    Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka o pół szklanki, lekko studzimy.
    Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy prostokąt o wymiarach 40/40 cm . Ciasto smarujemy budyniem, następnie zwijamy. Zwinięty rulon rozcinamy na 12 kawałków, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawiamy na 30 minut.
    Na wyrośnięte bułeczki ukłdamy maliny, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 20-25 minut.
    Wszystkie składniki lukru dokładnie i szybko mieszamy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty – dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki – dosypujemy cukru.
    Bułeczki po upieczeniu lekko studzimy i smarujemy lukrem.
    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować