Słodka bułka czterosmakowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Słodka bułka na śniadanie i podwieczorek. Do kawki, herbatki i do kubka mleka... Najlepsza świeżutka, wyciągnięta tyle co z pieca...

  • 3 godz.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    4 dkg drożdży świeżych
    1 szklanka mleka
    10 dkg cukru kryształu
    1 jajko+ 1 żółtko
    7 dkg margaryny
    szczypta soli
    1/2 tabliczki białej czekolady
    1 łyżka kakao
    1 łyżka masła orzechowego
    20g chałwy waniliowej

    Kruszonka:
    100g margaryny
    200g mąki
    100g cukru kryształu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Chałka Desery

Słodka bułka czterosmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Splecione części bułki 1. Mleko delikatnie podgrzewamy i mieszamy wraz z drożdżami i cukrem. Mąkę przesiewamy, margarynę topimy i studzimy. Następnie łączymy składniki i dodajemy jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 4 części. Do każdej części dajemy coś innego:
    1: biała czekolada posiekana na drobne kawałki
    2: kakao
    3: masło orzechowe
    4: chałwa waniliowa
    Każde ciasto wyrabiamy raz jeszcze i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po ok 1 godzinie każdą część raz jeszcze wyrabiamy i formujemy na kształt walca. o dł ok 30 cm. Zlepiamy ze sobą końcówki i zaplatamy warkocz. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
    Z podanych składników zagniatamy ciasto na kruszonkę. Gotowe ścieramy na tarce i posypujemy bułkę. Pieczemy ok 40 minut w temp. 180st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czekolada Mleko Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować