DROŻDŻOWA BUŁKA SŁODKA Z RODZYNKAMI

4.92 (206 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kiedy moja babcia piekła taką bułkę to pachniało w całym domu...pomaraząńczą i ciastem drożdżowym. Taka świeża bułka najlepiej smakuje z masłem, dżemem lub nawet sama bez dodatków. Polecam z kubkiem mleka lub kakao.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    5 żółtek
    10 dag roztopionego masła
    20 dag cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    7 dag drożdży

    roztrzepane zółtko do posmarowania

    Forma: 2 formy keksówki
Wystaw ocenę:

4.92 (206 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasto drożdżowe

Drożdżowa bułka słodka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 1/4 szklanki mleka, 25 dag mąki i starannie wymieszać , pozostawić przykryty w ciepłym miejscu.
  • 2. Żółtka ubić z cukrami do białości, powoli dodawać do zaczynu na przemian z mąką i resztą mleka. Wyrabiać ciasto robotem lub rękoma do momentu kiedy ciasto będzie błyszczało i odchodziło od ścianek miski lub garnka. Następnie powoli dodawać masło i nadal wyrabiać. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, wyrobić, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę aż ciasto podwoi objętość.
  • 3. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypana mąką, podzielić na pół i uformować wałeczki. Przełożyć do keksówek wysmarowanych tłuszczem i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Pozostawić do lekkiego wyrośnięcia następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować