Kiedy moja babcia piekła taką bułkę to pachniało w całym domu...pomaraząńczą i ciastem drożdżowym. Taka świeża bułka najlepiej smakuje z masłem, dżemem lub nawet sama bez dodatków. Polecam z kubkiem mleka lub kakao.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
1 kg mąki pszennej
5 żółtek
10 dag roztopionego masła
20 dag cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki ciepłego mleka
7 dag drożdży
Drożdżowa bułka słodka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 1/4 szklanki mleka, 25 dag mąki i starannie wymieszać , pozostawić przykryty w ciepłym miejscu.
2.Żółtka ubić z cukrami do białości, powoli dodawać do zaczynu na przemian z mąką i resztą mleka. Wyrabiać ciasto robotem lub rękoma do momentu kiedy ciasto będzie błyszczało i odchodziło od ścianek miski lub garnka. Następnie powoli dodawać masło i nadal wyrabiać. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, wyrobić, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę aż ciasto podwoi objętość.
3.Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypana mąką, podzielić na pół i uformować wałeczki. Przełożyć do keksówek wysmarowanych tłuszczem i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Pozostawić do lekkiego wyrośnięcia następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.
Komentarze