Słodka bułka z serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Jest to słodka bułka z nadzieniem serowym. Do przygotowania tej słodkiej przekąski użyłam sera półtłustego. Dzięki temu nieco odchudziłam przepis. Samo przygotowanie i upieczenie zajmuje nieco czasu, ale warto. Bułeczki wyszły miękkie, niesłodkie. Doskonałe na drugie śniadanie.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto drożdżowe
    300 g mąki pszennej
    100 g cukru
    100 g masła
    100 ml mleka
    20 g świeżych drożdży
    3 żółtka
    masa serowa
    500 g sera półtłustego
    100 g cukru
    dekoracja
    100 g cukru pudru
    30 ml soku z cytryny
    30 ml wody
    30 g skórki pomarańczowej i cytrynowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Słodka bułka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: Świeże drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach mleka, mąki i cukru. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, żółtka mieszamy. Dodajemy roszczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na dwie godziny do podwojenia swojej objętości.
    Masa serowa: Ser mielimy. Dodajemy cukier. Mieszamy do momentu połaczenia.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Lekko wałkujemy. Kładziemy łyżkę masy serowej. Zawijamy sakiewkę. Wszystkie bułeczki umieszczamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 175 stopniach. Studzimy.
    Dekoracja: Cukier puder, sok z cytryny i wodę łączymy ze sobą. Lukrem dekorujemy bułeczki. Posypujemy skórką pomarańczową i cytrynową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Ser biały Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować