Łysy drożdżowiec albo pajtok, tak się mówi u nas w domu na to ciasto. Słodka bułka bez rodzynków i innych dodatków. Tylko ,, polakierowana,, żółtkiem. Najlepsza bułka na świecie. Pachnąca masłem.
2 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
100 g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
200 g cukru
6 żółtek
100 g masła
1000 g mąki pszennej
rozbełtane żółtko + łyżka mleka
masło do wysmarowania keksówek
Słodka bułka drożdżowa na żółtkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce wymieszać drożdże z łyżką cukru, połową mleka i kilkoma łyżkami mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodawać stopniowo mąkę i zaczyn. Dokładnie wyrabiać. Dodać jeszcze rozpuszczone masło i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Można wstawić do nagrzanego do 40 stopni otwartego piekarnika.
Ciasto ponownie zagnieść podsypując mąką. Podzielić na dwie części. Ładnie uformować i umieścić w keksówkach wcześniej posmarowanych masłem.
Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 - 50 min.
Po wyjęciu bułek z keksówek najlepiej przechowywać zawinięte w papier.
Smacznego.
Komentarze