Słodka bułka drożdżowa na żółtkach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Łysy drożdżowiec albo pajtok, tak się mówi u nas w domu na to ciasto. Słodka bułka bez rodzynków i innych dodatków. Tylko ,, polakierowana,, żółtkiem. Najlepsza bułka na świecie. Pachnąca masłem.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    200 g cukru
    6 żółtek
    100 g masła
    1000 g mąki pszennej

    rozbełtane żółtko + łyżka mleka
    masło do wysmarowania keksówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Słodka bułka drożdżowa na żółtkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce wymieszać drożdże z łyżką cukru, połową mleka i kilkoma łyżkami mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu.
    Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodawać stopniowo mąkę i zaczyn. Dokładnie wyrabiać. Dodać jeszcze rozpuszczone masło i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Można wstawić do nagrzanego do 40 stopni otwartego piekarnika.
    Ciasto ponownie zagnieść podsypując mąką. Podzielić na dwie części. Ładnie uformować i umieścić w keksówkach wcześniej posmarowanych masłem.
    Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 - 50 min.
    Po wyjęciu bułek z keksówek najlepiej przechowywać zawinięte w papier.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować