Śliwkowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na babeczki. Babeczki są bardzo pyszne i delikatne w smaku. Świetnie smakują z kubkiem kawy. Polecam.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 łyżki kefiru
    2 łyżki cukru
    2 łyżki oleju
    1 duża śliwka lub kilka mniejszych
    8 - 10 łyżek mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder
    silikonowe foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki

Śliwkowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwkę myjemy i dokładnie wycieramy ściereczką. Kroimy na dwie połówki i wyjmujemy pestkę, miąższ kroimy w kosteczkę. Do miski przelewamy kefir i dodajemy jajko, cukier, olej, pokrojoną śliwkę i mieszamy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Kefir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować