Śliwki w syropie

0 (0 ocen)

  • 13 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Czy lubicie przygotowywać weki na zimę czy wolicie jednak kupne weki ? Ja osobiście na sto procent wolę sama robić słoiki ponieważ doprawię czy dosłodzę według swego uznania. 

  • 13 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek,
    3/4 kilograma cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z owoców

Śliwki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • weki 1. Przygotować śliwki, zalać je zimną wodą a następnie każdą z osobna dokładnie umyć a następnie nacinać wzdłuż i oczyścić z pestki. Tak przygotowane śliwki zasypać cukrem i dokładnie je przemieszać aby wszystkie były obtoczone w cukrze, tak przygotowane pozostawić pod ściereczką ( aby nie dostały się meszki ) na całą noc aby puściły sok
  • weki 2. Następnego dnia pora dowolna gdy śliwki ładnie już puściły sok, przemieszać dokładnie po całości. Przygotować słoiki wyparzyć je i osuszyć następnie nakładać śliwki do pełnego słoika i zalać je powstałym sokiem do 3/4 słoika, szczelnie zakręcić. Reszta soku jaka pozostała zlać do słoika i również zakręcić. Gotowe słoiki ustawić w garnku ze ściereczką na dnie i pasteryzować od zagotowania na wolnym ogniu przez dwadzieścia minut, po wyznaczonym czasie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia
  • weki 3. Ostygnięte weki jeśli mają wklęśniętą do środka pokrywkę to oznacza że są dobrze przyjęte i na pewno się nie zepsują. Zimne już weki przenieść do piwnicy lub pozostawić w zaciemnionym miejscu. Takie śliwki w syropie sprawdzą się do ciast na zimno np. pod galaretkę a nawet jako dodatek do makaronu, zaś syrop będzie dobrym rozwiązaniem do przygotowania napoju
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować