Śliwki w occie marynowane ,,filcowane" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ocet z cukrem zagotować i wystudzić.
Śliwki umyć, oczyścić i można wyjąć pestki, ale nie koniecznie.
Śliwki zalać zalewą. Przykryć ściereczką i pozostawić do momentu aż śliwki wyraźnie puszczą sok.
Zlać sos i zagotować. Wystudzić. Ponownie zalać śliwki. Nie można zalewać gorącym sosem, bo śliwki się ugotują.
Czynność powtarzać kilka razy. Do momentu, aż śliwki wyraźnie się pomarszczą, ,,sfilcują,,.
Powkładać śliwki do wyparzonych słoiczków. Dodać szczyptę przyprawy do piernika na słoik i zalać sosem.
Dokładnie pozamykać. Pasteryzować 15 min.
Pozostały sos porozlewać do słoiczków. Słoiczki z sosem też pasteryzować 15 min. Jest to fantastyczny składnik dresingów.
Smacznego.
Komentarze