Śliwki w occie marynowane ,,filcowane"

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Te śliwki w occie są doskonałe, powstały sos wyśmienity. Dość długo się je robi, ale zapewniam, że warto.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • śliwki ( najlepiej węgierki )
    2 kg cukru
    1 l octu
    szczypta przyprawy do piernika na słoik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z owoców

Śliwki w occie marynowane ,,filcowane" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ocet z cukrem zagotować i wystudzić.
    Śliwki umyć, oczyścić i można wyjąć pestki, ale nie koniecznie.
    Śliwki zalać zalewą. Przykryć ściereczką i pozostawić do momentu aż śliwki wyraźnie puszczą sok.
    Zlać sos i zagotować. Wystudzić. Ponownie zalać śliwki. Nie można zalewać gorącym sosem, bo śliwki się ugotują.
    Czynność powtarzać kilka razy. Do momentu, aż śliwki wyraźnie się pomarszczą, ,,sfilcują,,.
    Powkładać śliwki do wyparzonych słoiczków. Dodać szczyptę przyprawy do piernika na słoik i zalać sosem.
    Dokładnie pozamykać. Pasteryzować 15 min.
    Pozostały sos porozlewać do słoiczków. Słoiczki z sosem też pasteryzować 15 min. Jest to fantastyczny składnik dresingów.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki Ocet Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować