Śliwki w occie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Marynowane w occie śliwki może wymagają trochę cierpliwości ale ich smak wynagradza czas ich przygotowania, fajne na przekąskę.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
    Zalewa:
    1 szklanka octu
    3 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    10-15szt. Goździków
    1 laska cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Śliwki w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy ocet i wodę, dodajemy goździki i cynamon i zagotowujemy – gotujemy 5 minut. Do gorącej zalewy wkładamy wydrylowane śliwki i zostawiamy je na 24 godziny.

    Następnego dnia śliwki wyjmujemy z zalewy na miseczkę, zalewę ponownie zagotowujemy, wyłączamy i do gorącej ponownie wkładamy śliwki – odstawiamy na kolejne 24 godziny.

    Trzeciego dnia śliwki wyjmujemy z zalewy i układamy je w wyparzonych słoikach. Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy śliwki w słoikach. Słoiki zakręcamy i stawiamy dnem do góry na desce, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Goździki Marynata Ocet Owoce Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować