Śliwki w occie

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Te śliwki, to przepyszny dodatek do mięs. Wspaniale też komponują się z czerwoną kapustą, przygotowaną na ciepło.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • * 3 kg śliwek węgierek (jędrnych, nieprzejrzałych)
    * 9 szklanek wody
    * 3 szklanki octu 10%
    * 1,25 kg cukru
    * płaska łyżeczka soli
    * 1 łyżka goździków
    * 3 kawałki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Śliwki w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć i wszystkie nakłuć w kilku miejscach wykałaczką. Włożyć je do dużego garnka.
  • 2. Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i pozostałe przyprawy. Zagotować.
  • 3. Gorącą zalewą zalać śliwki, przykryć i odstawić na 24 godziny.
  • 4. Następnego dnia zlać zalewę, zagotować i ponownie zalać śliwki i odstawić na następną dobę.
  • 5. Czynność tę powtórzyć jeszcze przez dwa kolejne dni.
  • 6. Następnego dnia (ostatniego) przełożyć śliwki wraz z zalewą do wyparzonych słoików, zakręcić i zapasteryzować przez 15 minut.
  • 7. * Z podanych proporcji wychodzi 9 średniej wielkości słoików.
  • 8. ** Ze względu na to, że przygotowanie śliwek rozłożone jest na kilka dni, trudno było określić czas przygotowania w minutach. Podany przeze mnie czas obejmuje nakłuwanie śliwek, sporządzenie zalewy itp.

Porady

Niewykorzystaną zalewę można również zapasteryzować i użyć ją do doprawienia, np. czerwonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować