Śliwki w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć i wszystkie nakłuć w kilku miejscach wykałaczką. Włożyć je do dużego garnka.
2.Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i pozostałe przyprawy. Zagotować.
3.Gorącą zalewą zalać śliwki, przykryć i odstawić na 24 godziny.
4.Następnego dnia zlać zalewę, zagotować i ponownie zalać śliwki i odstawić na następną dobę.
5.Czynność tę powtórzyć jeszcze przez dwa kolejne dni.
6.Następnego dnia (ostatniego) przełożyć śliwki wraz z zalewą do wyparzonych słoików, zakręcić i zapasteryzować przez 15 minut.
7.* Z podanych proporcji wychodzi 9 średniej wielkości słoików.
8.** Ze względu na to, że przygotowanie śliwek rozłożone jest na kilka dni, trudno było określić czas przygotowania w minutach. Podany przeze mnie czas obejmuje nakłuwanie śliwek, sporządzenie zalewy itp.
Porady
Niewykorzystaną zalewę można również zapasteryzować i użyć ją do doprawienia, np. czerwonej kapusty.
Komentarze