Śliwki w occie

4.95 (178 ocen)

  • 2 godz.

Zamknęłam jesień w słoiku czyli zrobiłam śliwki w lekkim occie. Schodzi z nimi kilka dni, więc należy uzbroić się w cierpliwość, ale smak wynagradza poniesiony trud.. A to, że nie wymagają pasteryzowania, jest ich dodatkowym atutem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 1 kg śliwek węgierek
    Zalewa:
    • 1 szklanka octu 10%
    • 3 szklanki wody
    • 250 g cukru
    • kilka goździków
    • kawałek kory cynamonu
Wystaw ocenę:

4.95 (178 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Śliwki w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Umyte śliwki ponakłuwać grubą igłą lub wykałaczką.
    • Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać śliwki i pozostawić na noc.
    • Drugiego dnia odlać zalewę, zagotować i ponownie zalać śliwki.
    • Powtarzać tę czynność przez 4 dni.
    • Ostatniego dnia zlać zalewę, zagotować, wyjąć przyprawy i zalać gorącą śliwki poukładane w słoikach.
    • Słoiki mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Porady

Śliwki te nie wymagają pasteryzowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować