Śliwka węgierka pod pianką budyniową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pianka w odmiennym wydaniu i wyszło takie pyszne domowe ciasto!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kruche:
    50 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    20 dag zimnego masła
    5 żółtek
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kokosu do posypania ciasta

    Budyniowa pianka:
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    600ml mleka
    2 łyżki masła
    5 białek
    ¾ szklanki cukru
    Ok. 600g śliwek do wyłożenia ciasta

    Kruszonka:
    100g mąki
    60 g margaryny
    70 g cukru
    3 łyżki kokosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śliwka węgierka pod pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć śliwki, następnie budyniową piankę a na wierzch wyłożyć kruszonkę . Całość piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
  • 2. Budyniowa pianka: 400ml mleka zagotować z masłem, w pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę ziemniaczaną. Roztwór wlać do gotującego się mleka i chwilę pogotować aż zgęstnieje. Ostudzić. Białka ubić z cukrem. Zimny budyń chwilę ucierać mikserem. Do budyniu wkładać partiami ubitą pianę z białek i delikatnie mieszając łyżką dokładnie połączyć, aż masa stanie się jednolita.
  • 3. Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść palcami aż nabiorą postać drobnej kruszonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować