Szarlotka pod budyniową pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dla lubiących szarlotki, troszkę inna jej odmiana!:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek najlepiej Szara reneta
    Cynamon
    Cukier do smaku

    Pianka budyniowa:
    5 białek
    2 budynie waniliowe
    ¾ szkl cukru
    32g cukru waniliowego
    0,5 szkl oleju
    3 łyżki zmielonego sera z wiaderka lub gęstego jogurtu

    Ciasto półkruche:
    50 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    25 dag margaryny
    2 jajka
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka pod budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa:Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszać.
  • 2. Pianka budyniowa: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec nie przerywając miksowania wsypywać partiami cukier i cukier waniliowy. Ucierać do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Następnie wsypać budynie i krótko zmiksować. Na koniec zmniejszyć obroty miksera i wlewać stopniowo olej na przemian z serem.
  • 3. Ciasto półkruche: Przesianą mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Jasną część wsadzić do zamrażalnika na ok. 70 minut, a ciemną włożyć na ten czas do lodówki. Następnie ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wyłożyć masę jabłkową, posypać cynamonem , następnie wylać piankę budyniową i zetrzeć na nią drugą zamrożoną część ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować