Faworki z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki dokładnie siekamy i łączymy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Możemy zrobić to także przy pomocy robota planetarnego. W gotowe uderzamy wałkiem przez ok 10 minut, pamiętając jednocześnie o częstym składaniu ciasta, by wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Tak przygotowaną kulkę owijamy folią i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.
Ciasto dzielimy na 3-4 części. Każdą wałkujemy bardzo cienko (ok 1mm) najlepiej na macie silikonowej, bez podsypywania mąką (jeśli już musimy podsypać, to naprawdę jednorazowo i delikatnie). Jeśli nie macie maty silikonowej i korzystacie z drewnianej stolnicy, to ciasto wałkujcie pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej lub papieru do pieczenia.
Gdy ciasto jest odpowiednio rozwałkowane radełkiem wycinamy paski o grubości ok 2-2½cm i długości 10cm. Na środku robimy krótkie nacięcie "po długości" i przeplatamy przez nie jeden koniec. Tak przygotowane faworki wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy je z obu stron tylko do zrumienienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Pamiętajcie że każdy chrust jest dobry, pod warunkiem, że wtłoczy się w niego dużo powietrza, a następnie cienko rozwałkuje.
Komentarze