Pyszny, chrupiący śledziowy chrust z kremem jajecznym i kiszonym ogórkiem to idealna propozycja na szybki obiad lub konkretną przekąskę. Małe kawałeczki śledzia idealnie komponują się z kremem z jajek i ogórkiem kiszonym. Palce lizać!
40 min
Składniki:
Składniki śledziowy chrust:
◦10 filetów śledziowych ze skórą
◦sól morska
◦pierz czarny mielony
◦mąka żytnia do obtaczania
◦olej do smażenia
Składniki na krem jajeczny:
◦4 jajka
◦1 łyżeczka kaparów
◦1 łyżka musztardy sarepskiej
◦100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
◦1-2 łyżeczki soku z cytryny
◦1 łyżeczka musztardy francuskiej
◦sól
◦pieprz
Śledziowy chrust z kremem jajecznym i kiszonym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie śledziowego chrustu:
Śledzie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Śledzie kroimy w cienkie paseczki oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Śledziowy chrust odkładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
2.Przygotowanie kremu jajecznego:
Jajka gotujemy ok. 6 minut na miękko (żółtko powinno być płynne). Ugotowane jajka obieramy i umieszczamy w misie robota. Dodajemy kapary, musztardę sarepską, sok z cytryny i olej. Miksujemy na gładki i jednolity krem. Na koniec dodajemy musztardę francuską i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Ogórki kiszone kroimy w cienkie słupki.
Śledziowy chrust podajemy z kremem jajecznym i ogórkami kiszonymi.
Komentarze