Śledzie ze śliwkami

5 (143 ocen)

Pyszna wersja śledzi. Znakomita na wigilijny stół.

Składniki:

  • 50 dag filetów śledziowych (matiasów)
    1 słoiczek śliwek w occie
    1 czerwona cebula
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki odsączamy z zalewy, jeśli są z pestkami, to przecinamy wzdłuż i wyjmujemy pestki. Pozostawiamy kilka połówek do dekoracji, pozostałe kroimy w paseczki. Zalewę zachowujemy.
  • 2. Śledzie opłukujemy i moczymy w mleku 2-3 godziny. Odsączamy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy wzdłuż na połowy a następnie ukośnie w paski. Skrapiamy zalewą ze śliwek.
  • 3. Cebulę obieramy, kroimy w ćwierćplasterki lub w kostkę.
  • 4. Przygotowujemy sos z majonezu, jogurtu i 2 łyżek zalewy ze śliwek.
  • 5. Śledzie odsączamy z zalewy i układamy w płaskim naczyniu. Na śledziach układamy warstwę cebuli, a na wierzchu rozkładamy śliwki i polewamy sosem. Dekorujemy pozostawionymi śliwkami i np. listkami pora.

Porady

Wszystkie składniki można wymieszać i podawać jako sałatkę. Ja wykorzystałam śliwki zrobione przez siebie według przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szybkie-sliwki-w-occie, ale można śliwki kupić w sklepie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować