Śledzie z olejem

4.5 (142 ocen)

To chyba najprostszy przepis na przygotowanie śledzi w domu. W ten sposób przygotowuje śledzie moja babcia i mama. To nasz ulubiony przepis.

Składniki:

  • To chyba najprostszy przepis na przygotowanie śledzi w domu. W ten sposób przygotowuje śledzie moja babcia i mama. To nasz ulubiony przepis.

    Składniki

    - 6 solonych płatów śledziowych a’la matias;
    - 5-6 cebul;
    - 1 łyżka soli;
    - 1/2 szklanki oleju.

    Zalewa

    - 3 szklanki wody;
    - 3/4 szklanki octu;
    - 2-3 liście laurowe;
    - kilka ziarenek ziela angielskiego;
    - 3 łyżki cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z olejem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie zalej zimną wodą na 2-3 godziny. Wszystkie składniki zalewy wymieszaj w rondelku, zagotuj i odstaw, aby wystygła. Cebulę pokrój w piórka i posyp łyżką soli. Kiedy cebula puści sok, możesz go odcisnąć. Śledzie po wyjęciu z wody, pokrój na mniejsze kawałki. W słoikach/słoiku układaj na przemian warstwę cebuli i warstwę śledzi, aż do wyczerpania składników. Następnie wlej zalewę zostawiając miejsce na olej i dopełnij słoiki olejem. Odstaw przynajmniej na jedna dobę do lodówki, chociaż moim zdaniem najsmaczniejsze są po 48 godzinach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować