Cytrynowe śledzie z olejem , cebulką i żurawiną

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Doskonałe na przekąskę , przystawkę , czy posiłek z kromką pieczywa . Dostępne składniki , szybkie wykonanie powoduje , że chętnie często je robię :)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg. płatów śledziowych
    2 cebule
    100 g. suszonej żurawiny
    2 cytryny
    ok. 1/2 szklanki oleju
    2 łyżeczki czubrycy zielonej
    1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    2 szczypty cukru
    Dodatkowo:
    słój
    plasterki z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Cytrynowe śledzie z olejem , cebulką i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowe śledzie z olejem , cebulką i żurawiną 1. Śledzie zalewam wodą , moczę ok. 2 godziny , odcedzam , suszę , kroję na kawałki . Olej mieszam z sokiem z cytryn , pieprzem , cukrem , czubrycą , skórką z cytryny . Boki słoja obkładam plasterkami cytryny . W słoju układam na przemian - pokrojoną w kostkę cebulę , śledzie , żurawinę , warstwy polewam mieszanką z olejem . Słój odstawiam do chłodnego miejsca , pozostawiam na noc . Na drugi dzień śledzie podaję .

Porady

Śledzie możemy wymoczyć w mleku , będą bardziej delikatne .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cytryna Śledzie Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować