Śledzie cytrusowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Uwielbiam gdy przed Świętami pachnie dom cytrusami (nawet niechcący powstał rym) ;) Rewelacyjne śledzie o cytrusowym smaku i aromacie dzięki marynowaniu ich razem ze skórką pomarańczową i cytrynową ze świeżych owoców. Na pewno je polubicie :)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 płaty śledzia
    zalewa:
    200 ml wody
    50 ml octu
    3 zaokrąglone łyżki cukru
    skórka z połowy pomarańczy
    skórka z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Śledzie cytrusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę i cytrynę dobrze umyć, sparzyć wrzącą wodą. Skórkę całkowicie oczyścić z białej części (albedo), pokroić w nieduże, wąskie paseczki.
  • 2. Do garnka wlać wodę, dodać ocet i cukier oraz pokrojone skórki z pomarańczy i cytryny. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut. Całkowicie ostudzić.
    Śledzie pokroić na kawałki, włożyć do słoika, zalać zalewą, odstawić do lodówki na co najmniej noc, a najlepiej na całą dobę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Cytryna Pomarańcze Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować