Ciasto cytrusowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z dodatkiem soku cytryny oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wypiek prosty i szybki w przygotowaniu - w sam raz, gdy goście zaskoczą swoją wizytą.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym (opakowanie na ½ L mleka)
    500 g miękkiego masła lub margaryny
    6 jajek
    1 kopiasta szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    7 łyżek soku cytryny
    200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    ½ łyżeczka kardamonu mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Placek Desery Sok Jajko

Ciasto cytrusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto cytrusowe 1. Masło wymieszać mikserem z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Nadal miksując, dodać kolejno – jajka, sok z cytryny, kardamon, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, mąkę.
    Na końcu dołożyć skórkę pomarańczową i całość dokładnie wymieszać.
    Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 min (180⁰C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować