Ciasto z dodatkiem soku cytryny oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wypiek prosty i szybki w przygotowaniu - w sam raz, gdy goście zaskoczą swoją wizytą.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym (opakowanie na ½ L mleka)
500 g miękkiego masła lub margaryny
6 jajek
1 kopiasta szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek soku cytryny
200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
½ łyżeczka kardamonu mielonego
Ciasto cytrusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło wymieszać mikserem z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Nadal miksując, dodać kolejno – jajka, sok z cytryny, kardamon, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, mąkę.
Na końcu dołożyć skórkę pomarańczową i całość dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 min (180⁰C).
Komentarze