ŚLEDŹ PO CYGAŃSKU Z ŻURAWINĄ

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

Co roku na wigilię robię te śledzie i szybko się rozchodzą.

  • 30 min

Składniki:

  • filety śledziowe 500g
    cebula 2szt.
    koncentrat pomidorowy 1/2 słoiczka
    keczup do smaku wg uznania
    żurawina suszona 100g
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź po cygańsku z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-155lp36 1. Ś ledzie wkładamy do wody i zostawiamy na całą noc , rano śledzie dobrze myjemy pod bierzącą wodą, osuszamy i kroimy ukośnie.Cebule obieramy kroimy w piórka i smażymy na oleju, dodajemy koncentrat, keczup, żurawinę, chwile jeszcze podsmażamy przyprawiamy pieprzem ew. jeszcze keczupem i odrobinka soli. Studzimy. W słoiku układamy na przemian śledzie i sos aż do wyczerpania , zakręcamy i wstawiamy do lodówki conajmniej na 12h

Porady

Można zamiast żurawiny dać rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować