TORT ŚMIETANOWO-ANANASOWO-BRZOSKWINIOWY "MISS POLONIA"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort ten zrobiłam na mojego męża chrześnicy 18-tkę, goście byli zaskoczeni smakiem i wyglądem, poczułam się tam miło bo każdy dłuższą chwilę zawiesił na torcie i Ci co nie wiedzieli kto robił, to pytali gdzie można taki tort zamówić ....miło naprawdę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT 1;
    4 jaja
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki tortowej
    4 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    szczy[ta soli do białek
    BISZKOPT 2;
    taki sam skład jak do pierwszego
    MASA;
    1 litr śmietany kremówki 30%
    5 łyżeczek żelatyny
    3/4szkl. przegotowanej, gorącej wody
    4 łyżki cukru pudru
    puszka ananasa
    puszka brzoskwiń
    MASA CUKROWA;
    75ml. gorącej wody
    3 łyżki żelatyny
    3 łyżki glukozy
    800g cukru pudru (może nie wyjść cały)
    2 łyżki masła
    barwniki; czerwony, biały , żółty
    DODATKOWO;
    lalka, pisak kolorowy, perełki



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietanowo-ananasowo-brzoskwiniowy "miss polonia" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt; Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy. Żółtka łączymy z resztą cukru, dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ubijamy do białości. Żółtka łączymy z białkami, dodajemy wymieszane i przesiane mąki, mieszamy delikatnie, wylewamy do foremki na babkę wysmarowanej i wysypanej tartą bułką.
    Drugi biszkopt robimy identycznie jak pierwszy, tylko wylewamy do wysmarowanej i wysypanej tartą bułka tortownicy, lub możemy dwa biszkopty razem zrobić i podzielić na dwa i wylać do oddzielnych foremek. Piec przez 30-40min w temp.175st.
  • 2. Ananasa i brzoskwinię wylać na sitka, syropy zmieszać , owoce pokroić w kostkę.
  • 3. Zimne biszkopty przekroić; w formie babki dwa razy, a z tortownicy jeden raz. Nasączyć sokiem ananasowo-brzoskwiniowym.
  • 4. Żelatynę rozpuszczamy w podanej wyżej wodzie. Śmietanę ubijamy , dodajemy cukier puder, rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, chwilę miksujemy , dodajemy pokrojone owoce, mieszamy.
  • 5. Układamy; krążek biszkoptu z tortownicy-1/4 masy śmietanowo-owocowej-drugi krążek biszkoptu z tortownicy,1/4 masy śmietanowo-owocowej-nawjększy krążek biszkoptu z formy babki-1/4 masy śmietanowej-środkowy krążek biszkoptu-ostatnią część masy śmietanowej- ostatni krążek biszkoptu.
  • 6. W środek wbijamy dobrze umytą lalkę.
  • 7. Masa cukrowa; żelatynę rozpuszczamy w podanej wodzie, dodajemy glukozę, mieszamy, dodajemy stopniowo cukier, ciągle wyrabiając, aż do uzyskania masy plastycznej , dodajemy dwie łyżki masła i wyrabiamy na jednolitą masę dzielimy na trzy kulki do dwóch dodajemy barwniki. Każdą osobno wałkujemy i obkładamy tort formując suknię, dekorujemy, wynosimy w chłodne miejsce.

Porady

Tort możemy posmarować przed nałożeniem masy cukrowej kremem maślano- cukrowym, nie należy tortu zewnątrz smarować śmietaną, gdyż masa cukrowa może nam się roztopić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować