TORT "ZEGAR" MLECZNO-CZEKOLADOWY Z NUTKĄ KAWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort ten zrobiłam na Nowy Rok , goście byli zaskoczeni wyglądem tortu, a po skosztowaniu stwierdzili że takie połączenie smaków to jest to co lubią najbardziej i dzieciakom z talerzyków też wszystko znikło , bo jak wiadomo dzieci najbardziej lubią czekoladę, mleko w proszku a tu znajdą te składniki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt;
    6 jaj
    12 łyżek cukru
    1 łyżka octu
    12 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa mleczna;
    pół szklanki mleka
    2/3 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 szklanki mleka w proszku
    350g masła
    Masa budyniowa;
    pół litra mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 margaryna

    Dodatkowo;
    wafelki w czekoladzie 30szt
    ciastka oreo 12 szt
    pisaki biały i czerwony lub wg uznania
    Poncz;
    1 szklanka gorącej wody
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort "zegar" mleczno-czekoladowy z nutką kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt; Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy. Do żółtek dodajemy resztę cukru, proszek do pieczenia i ocet, ubijamy do białości. Białka łączymy z żółtkami dodajemy wymieszane i przesiane obydwie mąki i kakao, delikatnie mieszamy, wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i pieczemy przez 30 minut w temp. 180 st. Studzimy, kroimy na trzy krążki i nasączamy rozpuszczoną kawą.
  • 2. Masa mleczna; Mleko płynne zagotować z cukrem i cukrem waniliowym , ostudzić. Miękkie masło rozmiksować, dodać zimne mleko i miksować , dodać mleko w proszku i zmiksować na jednolitą masę. Krążki biszkoptu przełożyć mlecznym kremem.
  • 3. Masa budyniowa ;Pół mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w reszcie mleka rozrobić mąki i wlać na gotujące mleko, mieszać, ostudzić. Zimny budyń zmiksować z margaryną, gotowym kremem obłożyć tort, boki i górę ,zostawiając 2 łyżeczki do dekoracji, wygładzić. Boki tortu obłożyć wafelkami, na górze ułożyć z ciastek oreo 12 godzin, pisakami wypisać, godziny i rok, z ostawiony krem zabarwić i zrobić wskazówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

TORT ZEGAR

0 (0 ocen)

TORT ZEGAR

Babcia Tereska Tort na Sylwestra. 2 godz. 30 min

To może cię zainteresować