Domowy pasztet ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki zalać wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić.
2.Bulion zagotować. Dodać marchew, pietruszki, seler i wszystkie mięsa oprócz wątróbki. Całość gotować około 1 godziny. Wyciągnąć mięso i odstawić do ostudzenia.
3.Bułkę namoczyć w bulionie. Wątróbkę z pokrojoną cebulą podsmażyć lekko na maśle. Posolić, ostudzić.
4.Mięso, warzywa i bułkę (lekko odciśniętą) zmielić w maszynce. Dodać jajko, odrobinę bulionu, przyprawy, suszoną śliwkę i dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie za gęsta dodać więcej bulionu.
5.Przełożyć do keksówki (u mnie 36 cm x 11 cm), wyrównać. Piec około 1 godziny w 180 stopniach.
Komentarze