Domowy pasztet ze śliwką

4.5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min

domowy odchudzony pasztet- zamiast tłustej słoniny czy boczku dodałam filet z kurczaka,

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 30 dkg filetu z kurczaka
    30 dkg karkówki
    30 dkg pręgi wołowej
    35 dkg wątróbki drobiowej
    2 jajka
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 selera
    1 cebula
    1,5 l bulionu (ewentualnie 2 kostki rosołowe rozpuszczone we wrzącej wodzie)
    1 bułka kajzerka
    100 gr śliwki suszonej
    przyprawy: sól, pieprz, mielona kolendra
    opcjonalnie żurawina
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Domowy pasztet ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki zalać wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić.
  • 2. Bulion zagotować. Dodać marchew, pietruszki, seler i wszystkie mięsa oprócz wątróbki. Całość gotować około 1 godziny. Wyciągnąć mięso i odstawić do ostudzenia.
  • 3. Bułkę namoczyć w bulionie. Wątróbkę z pokrojoną cebulą podsmażyć lekko na maśle. Posolić, ostudzić.
  • 4. Mięso, warzywa i bułkę (lekko odciśniętą) zmielić w maszynce. Dodać jajko, odrobinę bulionu, przyprawy, suszoną śliwkę i dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie za gęsta dodać więcej bulionu.
  • 5. Przełożyć do keksówki (u mnie 36 cm x 11 cm), wyrównać. Piec około 1 godziny w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować