Pasztet ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lubię wszelkiego rodzaju pasztety bo zastępują nam kupną wędlinę.Pasztet ze śliwką jest aromatyczny a jednocześnie lekko słodki dzięki suszonej śliwce. Pasztet jest po prostu pycha, bardzo zachęcam do wypróbowania mojego nowego przepisu, który został specjalnie skomponowany na konkurs.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    0,70kg fileta z kurczaka
    0,30kg suszonej śliwki
    0,10kg kaszy gryczanej

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    0,6kg wątróbek drobiowych

    Składniki robocze:
    1 jajko całe
    1 cebula
    6 łyżek bułki tartej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki majeranku
    2 łyżki vegety
    sól
    pieprz

    Dekoracja:
    śliwki kilka sztuk
    gałązki ze śliwkami
    dodatkowo foremki w kształcie serca
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie i zostawić do wystudzenia, zimną zmielić maszynką.
  • filet, cebula 2. Fileta z kurczaka i wątróbkę umyć i zmielić maszynką. Cebulę dokładnie obrać, pokroić na mniejsze części i również zmielić.
  • dokładnie wymieszać 3. Wszystkie składniki wymieszać dodać: majeranek, jajko, bułkę tartą, mąkę pszenną, vegete doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • drobno pokroić śliwki suszone 4. Śliwki suszone pokroić bardzo drobno dodać do masy mięsnej. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o wymiarach 30x11cm (tortownice wyłożyć papierem do pieczenia). Piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni.
  • pasztet w kształcie serduszka 5. Ja dodatkowo zrobiłam pasztet w foremce serduszko:)
  • pasztet ze śliwką 6. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować