Siekane, pieczone ziemniaczki cytrynowe z sosem miodowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki wyszoruj, osusz i zrób na całej szerokości głębokie nacięcia na kilka milimetrów. Trzeba ostrożnie nacinać, aby nie przeciąć ziemniaków. Następnie 2 łyżki masła klarowanego roztop i kiedy będzie lekko przestygnięte posmaruj z każdej strony ziemniaki roztopionym masłem (także w nacięcia). Obsyp ziemniaki solą i pieprzem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Piecz około 20, a potem oblej je pozostałym masłem. Piecz kolejne 20 minut. Jeśli ziemniaki w trakcie pieczenia bardzo się przyrumienią, przykryj wierzch folią.
2.Przygotuj sos. Czosnek obierz i zetrzyj drobno. Następnie wszystkie składniki sosu przełóż do miseczki i dokładnie zmiksuj. Pod koniec przypraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaczki podawaj z sosem
Komentarze