Siekane, pieczone ziemniaczki cytrynowe z sosem miodowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Wyglądają wprost cudownie i tak samo smakują. Sos znakomicie komponuje się z maślanym smakiem ziemniaczków.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250ml
    Składniki:
    1 kg średnich dokładnie wyszorowanych ziemniaków
    4 czubate łyżki masła klarowanego
    Sól, pieprz
    Sos:
    Łyżeczka miodu płynnego
    3 łyżeczki zmiksowanych suszonych pomidorów (najlepiej z zalewy olejowej)
    2 ząbki czosnku
    ¾ szklanki jogurtu greckiego
    Pół łyżeczki musztardy
    3 łyżki majonezu
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z ziemniaków

Siekane, pieczone ziemniaczki cytrynowe z sosem miodowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszoruj, osusz i zrób na całej szerokości głębokie nacięcia na kilka milimetrów. Trzeba ostrożnie nacinać, aby nie przeciąć ziemniaków. Następnie 2 łyżki masła klarowanego roztop i kiedy będzie lekko przestygnięte posmaruj z każdej strony ziemniaki roztopionym masłem (także w nacięcia). Obsyp ziemniaki solą i pieprzem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Piecz około 20, a potem oblej je pozostałym masłem. Piecz kolejne 20 minut. Jeśli ziemniaki w trakcie pieczenia bardzo się przyrumienią, przykryj wierzch folią.
  • 2. Przygotuj sos. Czosnek obierz i zetrzyj drobno. Następnie wszystkie składniki sosu przełóż do miseczki i dokładnie zmiksuj. Pod koniec przypraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaczki podawaj z sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować