Ciasto Serowy łaciatek z ananasem i galaretką

  • wyświetlono: 4219 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 1

Wprawdzie planowałam dodać do ciasta brzoskwinie, które zdecydowanie łatwiej się kroją i dają ładniejszy kolor, ale niestety nie znalazłam ich w spiżarce, więc użyłam ananasa

edytaha
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

CIASTO:
15 dag masła
2/3 szklanki cukru
4 jajka
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki ciemnego kakao
10 łyżek mleka
MASA SEROWA:
0,5 kg sera trzykrotnie mielonego
10 dag masła
0,5 szklanki cukru
3 jajka
0,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
0,5 łyżki mąki pszennej
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
PONADTO:
1 puszka ananasa w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe
1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Serowy łaciatek z ananasem i galaretką

  • 1. CIASTO:
    Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ananasy dokładnie osączyć z zalewy (zalewa nie będzie nam potrzebna), jeśli jest w krążkach, każdy przekroić na kilka części.
    Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać.
    Żółtka oddzielić od białek.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem i dodawanymi pojedynczo żółtkami.
    Dodać porcjami mleko i mąkę z dodatkami (będzie gęste).
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać łopatką, wyłożyć do przygotowanej blaszki.
  • 2. MASA SEROWA:
    Białka oddzielić od żółtek.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem, pojedynczo dodać najpierw żółtka, a następnie po łyżce sera.
    Dodać proszek budyniowy i obie mąki.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą przy pomocy łopatki.
  • 3. NASTĘPNIE:
    Piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni (160 z termo obiegiem).
    W kakaowym spodzie zrobić łyżką zagłębienia, włożyć w nie porcje masy serowej.
    W ciasto powciskać kawałki ananasa i przykryć go pozostałą masą serową.
    Piec 1 godzinę pilnując, żeby za mocno się nie przypiekł.
    Wystudzić w uchylonym piekarniku.
    Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, galaretkę truskawkową w 1 i 1/3 szklanki, odstawić do wystudzenia.
    Tężejącą galaretkę brzoskwiniową wylać na wierzch wystudzonego ciasta.
    Łyżką nałożyć tężejącą galaretkę truskawkową, tak, żeby powstały kolorowe plamy.
    Wstawić do lodówki.
KHWS_01-2016

Porady

Ciasto dobrze się kroi kiedy jest schłodzone, ale lepiej smakuje po osiągnięciu temperatury pokojowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zyciegalaretkaananassernikWielkanocboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ywwqox

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Uwielbiam to ciasto, ładnie wygląda...

image-19y0rwb

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto z delicjami i galaretką

Ja i moje dzieci uwielbiamy to...

Ciasto z truskawkami i galaretką

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto z truskawkami i galaretką

Pyszne i efektowne.

Makowiec z masą serową i ananasem

Dodane przez: joanna30

Makowiec z masą serową i ananasem

Postanowiłam trochę poeksperymentować...

Ciasto z kremem i galaretką

Dodane przez: Skotka

Ciasto z kremem i galaretką

Smaczne, słodko winne, szybkie...

CIASTO PINACOLADA – CIASTO Z KOKOSOWYM KREMEM BUDYNIOWYM, ANANASAMI I GALARETKĄ – bez pieczenia

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO PINACOLADA – CIASTO Z KOKOSOWYM KREMEM...

Jest bez pieczenia – duży plus...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE