Ciasto Serowy łaciatek z ananasem i galaretką

4.86 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wprawdzie planowałam dodać do ciasta brzoskwinie, które zdecydowanie łatwiej się kroją i dają ładniejszy kolor, ale niestety nie znalazłam ich w spiżarce, więc użyłam ananasa

Składniki:

  • CIASTO:
    15 dag masła
    2/3 szklanki cukru
    4 jajka
    szczypta soli
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki ciemnego kakao
    10 łyżek mleka
    MASA SEROWA:
    0,5 kg sera trzykrotnie mielonego
    10 dag masła
    0,5 szklanki cukru
    3 jajka
    0,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    0,5 łyżki mąki pszennej
    0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    PONADTO:
    1 puszka ananasa w syropie
    2 galaretki brzoskwiniowe
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.86 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Galaretki

Ciasto serowy łaciatek z ananasem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ananasy dokładnie osączyć z zalewy (zalewa nie będzie nam potrzebna), jeśli jest w krążkach, każdy przekroić na kilka części.
    Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać.
    Żółtka oddzielić od białek.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem i dodawanymi pojedynczo żółtkami.
    Dodać porcjami mleko i mąkę z dodatkami (będzie gęste).
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać łopatką, wyłożyć do przygotowanej blaszki.
  • 2. MASA SEROWA:
    Białka oddzielić od żółtek.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem, pojedynczo dodać najpierw żółtka, a następnie po łyżce sera.
    Dodać proszek budyniowy i obie mąki.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą przy pomocy łopatki.
  • 3. NASTĘPNIE:
    Piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni (160 z termo obiegiem).
    W kakaowym spodzie zrobić łyżką zagłębienia, włożyć w nie porcje masy serowej.
    W ciasto powciskać kawałki ananasa i przykryć go pozostałą masą serową.
    Piec 1 godzinę pilnując, żeby za mocno się nie przypiekł.
    Wystudzić w uchylonym piekarniku.
    Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, galaretkę truskawkową w 1 i 1/3 szklanki, odstawić do wystudzenia.
    Tężejącą galaretkę brzoskwiniową wylać na wierzch wystudzonego ciasta.
    Łyżką nałożyć tężejącą galaretkę truskawkową, tak, żeby powstały kolorowe plamy.
    Wstawić do lodówki.

Porady

Ciasto dobrze się kroi kiedy jest schłodzone, ale lepiej smakuje po osiągnięciu temperatury pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Galaretka Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować