Ciasto Łaciatek z masą serową

0 (0 ocen)

  • 45 min

Efektowne, wilgotne i miękkie w ciapki ciasto z serem smażonym, idealne na różną okazję jak również na spotkanie z znajomymi.

  • 45 min

Składniki:

  • Wymiary blaszki: 23*38

    Ciasto żółte:
    6 jajek
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu
    15 dag mąki ziemniaczanej
    5 dag mąki pszennej
    20 dag cukru kryształu

    Ciasto ciemne:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka octu

    Masa serowa:
    1 kg sera
    1 szklanka cukru kryształu
    4 żółtka
    20 dag margaryny
    1 budyń śmietankowy
    1/2 szklanki mleka




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto łaciatek z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto żółte: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijając dodać żółtka,ocet, proszek do pieczenia i przesiane mąki. Lekko wymieszać.
  • 2. Ciasto ciemne: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijając dodać żółtka,oraz przesiany proszek z mąką i kakao. Delikatnie wymieszać. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać łyżką naprzemiennie porcję ciasta żółtego i ciemnego. Piec w temp. 160 stopni przez ok.40 minut. Po upieczeniu przekroić na 3 części.
  • 3. W tym czasie gdy ciasto się piecze, przygotować budyń na mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać zmielony ser i wymieszać. Postawić na ogniu. Gdy zacznie się gotować, wlać budyń z mlekiem i ponownie zagotować. Ciasta przełożyć jeszcze ciepłą masą serową. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować