Ciasto łaciatek z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto żółte: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijając dodać żółtka,ocet, proszek do pieczenia i przesiane mąki. Lekko wymieszać.
2.Ciasto ciemne: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijając dodać żółtka,oraz przesiany proszek z mąką i kakao. Delikatnie wymieszać. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać łyżką naprzemiennie porcję ciasta żółtego i ciemnego. Piec w temp. 160 stopni przez ok.40 minut. Po upieczeniu przekroić na 3 części.
3.W tym czasie gdy ciasto się piecze, przygotować budyń na mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać zmielony ser i wymieszać. Postawić na ogniu. Gdy zacznie się gotować, wlać budyń z mlekiem i ponownie zagotować. Ciasta przełożyć jeszcze ciepłą masą serową. Dowolnie udekorować.
Komentarze