Serowo -czekoladowe rurki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rurki: 13 dag ricotty,13 dag masła i 25 dag mąki przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godz.
2.Kruszonka: 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę masła zagniatamy na kruszonkę. Pieczemy do zezłocenia w temp.160 stopni. Podczas pieczenia łyżką mieszamy kruszonkę,(będzie drobniejsza).
3.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko , kroimy na paski i nawijamy na foremki do rurek.
Wierzch rurek smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem brązowym.
Pieczemy w temp.160 stopni na rumiano.
4.Krem serowy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z kremówką, studzimy.
Do wystudzonej czekolady dodajemy 3 łyżki ricotty, kruszonkę i dokładnie mieszamy.
Krem schładzamy ok.30 min w lodówce.
5.Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki.
Komentarze