Serowe paluchy z szynką

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybka, świetna, chrrrrupiąca przekąska na dosłownie każdą okację :)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
    15 dag startego sera żółtego
    20 dag szynki konserwowej /grubsze plastry/
    2 cebule
    olej
    1 jajo
    mak
    sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Ser

Serowe paluchy z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oleju.
  • 2. Cebulę obrać, dodać do szynki, razem przesmażyćok.8 min. Wystudzić.
  • 3. 1 opakowanie ciasta francuskiego rozwinąć na desce - nie usuwać papieru.
  • 4. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • 5. Na ciasto wyłożyć szynkę z cebulką. Posypać połową żółtego sera.
  • 6. Przykryć drugim ciastem, ściągnąć papier.
  • 7. Wierzch posmarować jajkiem, posypać obficie makiem.
  • 8. Przyłożyć zerwany wcześniej papier, przyłożyć drugą deskę i obrócić ciasto.
  • 9. Drugą stronę posmarować jajkiem, posypać resztą sera żółtego i sezamem.
  • 10. Ciasto podzielić na 12 równych pasków.
  • 11. Każdy paseczek ostrożnie przenosić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Na blaszcze delikatnie skręcamy spiralkę z obu stron.
  • 12. Piec ok 25 min w 180 stopniach.

Porady

Zamiast maku możemy zobu stron użyć sezamu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować