Pikantne paluchy serowe z szynką :)

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dobre na przegryzkę. Świetnie smakują z czerwonym barszczykiem :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ok. 3 szklanki mąki + do podsypania
    30 dag białego sera
    2 duże jajka
    8 łyżek mleka
    8 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół słoiczka koncentratu pomidorowego
    sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
    kilka plasterków szynki

    Dodatkowo:
    1 jajko
    mak lub sezam do posypania paluchów
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Pikantne paluchy serowe z szynką :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser dobrze wymieszać z jajkami, olejem i mlekiem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, łyżeczkę soli i trochę pieprzu i zagnieść elastyczne ciasto( do momentu aż zacznie odchodzić od rąk).
    Gotowe ciasto rozwałkowywać na cienki placek na podsypanej mąką stolnicy i pokroić na prostokąty( ok. 5x7cm).
  • 2. Do koncentratu pomidorowego dodać szczypte soli i dość sporo kolorowego pieprzu.
    Szynkę pokroić w cienkie paseczki.
    Każdy prostokąt ciasta posmarować przygotowanym koncentratem pomidorowym. Wzdłuż dłuższego boku położyć 1-2 paseczki szynki i zwinąć jak roladkę. Na końcu lekko docisnąć.
  • 3. Tak przygotowane paluchy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia, natłuszczonej blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem lub sezamem.
    Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku na złoty kolor ( ok. 25 minut ).

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka pszenna typu paluch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować