Dobre na przegryzkę. Świetnie smakują z czerwonym barszczykiem :)
1 godz. 30 min
Składniki:
ok. 3 szklanki mąki + do podsypania
30 dag białego sera
2 duże jajka
8 łyżek mleka
8 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
kilka plasterków szynki
Dodatkowo:
1 jajko
mak lub sezam do posypania paluchów
Pikantne paluchy serowe z szynką :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser dobrze wymieszać z jajkami, olejem i mlekiem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, łyżeczkę soli i trochę pieprzu i zagnieść elastyczne ciasto( do momentu aż zacznie odchodzić od rąk).
Gotowe ciasto rozwałkowywać na cienki placek na podsypanej mąką stolnicy i pokroić na prostokąty( ok. 5x7cm).
2.Do koncentratu pomidorowego dodać szczypte soli i dość sporo kolorowego pieprzu.
Szynkę pokroić w cienkie paseczki.
Każdy prostokąt ciasta posmarować przygotowanym koncentratem pomidorowym. Wzdłuż dłuższego boku położyć 1-2 paseczki szynki i zwinąć jak roladkę. Na końcu lekko docisnąć.
3.Tak przygotowane paluchy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia, natłuszczonej blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem lub sezamem.
Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku na złoty kolor ( ok. 25 minut ).
Komentarze