Serowa krówka

5 (200 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto zrobiłam, gdy moja córka stwierdziła, że nie lubi budyniu, a masy krówkowej to zjadła by z sernikiem. Ciasto powstało, a przepis przechodzi z rąk do rąk. Jest przepyszne, jak twierdzą inni.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
    6 małych paczek herbatników
    1 puszka masy krówkowej
    Masa serowa:
    50 dag. sera trzykrotnie mielonego
    1 masło roślinne
    1 szkl. cukru pudru
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki żelatyny
    2 łyżki zimnej wody
    pół szkl. wrzątku wody
    kilka kropli aromatu waniliowego
    Masa śmietanowa:
    1 galaretka cytrynowa
    0, 5 litra śmietanki 36%
    Dodatkowo:
    tarta czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Serowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • s 1. Blachę wykładam herbatnikami. Robię masę serową. Masło ucieram z cukrem, ciągle ucierając dodaję aromat, ser, jogurt oraz namoczoną w zimnej wodzie żelatynę i rozpuszczoną we wrzątku {wystudzone}. Masę serową wykładam na herbatnikach.
  • s 2. Na masie serowej układam warstwę herbatników, na herbatnikach smaruję masę krówkową. Na masie układam warstwę herbatników. Galaretę cytrynową rozpuszczam w pół szklanki wody. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam, dodaję zimną galaretkę, miksuję. Masę wykładam na herbatnikach.
  • s 3. Całe ciasto posypuję tartą czekoladą. Schładzam.

Porady

Ciasto podaję pokrojone na kwadraty lub formą wycinam koła. Skrawki szybko znikają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa krówkowa Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować