Ciasto czekoladowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę o wymiarach 24/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę jasnych herbatników.
2.Krem budyniowy: 500 ml mleka połączyć z cukrem i masłem. Zagotować. Do pozostałego mleka dodać budynie, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Rozmieszane budynie dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Jeszcze gorący budyń wlać na herbatniki, wyrównać. Na budyniu ułożyć drugą warstwę jasnych herbatników i ciasto odstawić do ostygnięcia.
3.Krem krówkowy: masę krówkową przełożyć do miski, dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników kakaowych.
4.Krem śmietanowy: zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Ubitą śmietankę wyłożyć na kakaowe herbatniki i wyrównać. Czekoladę zetrzeć na dużym oczku i posypać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na min.3-4 godz.( a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze