Sernikowa kopuła z owocami i bezami

0 (0 ocen)

Bardzo szybki i letni sernik z sezonowymi owocami – wiśniami, malinami i agrestem. Słodyczy nadają bezy, które stanowią spód ciasta. Idealny na rodzinne spotkania.

Składniki:

  • 1 galaretka o smaku agrestowym
    1,5 szklanki wrzątku
    100 g malin
    100 g agrestu
    50 g wiśni
    Masa serowa:
    2,5 łyżki żelatyny
    100 ml wody
    2 jajka
    100 g cukru pudru
    40 g masła
    500 g twarogu z wiaderka
    10 bezów
    Szklanka miska o średnicy 23 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernikowa kopuła z owocami i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Gdy przestygnie wkładamy do niej umyte owoce – maliny, agrest i wydrylowane świeże wiśnie. Gdy mamy mrożone owoce możemy włożyć je zamrożone. Galaretkę z owocami wylewamy do wyłożonej folią spożywczą miski. Wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę mieszamy w wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Jajka ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki masła i twaróg. Mieszamy. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej (wstawiamy szklankę do garnka i podgrzewamy). Dodajemy 2 łyżki masy serowej i hartujemy żelatynę. Przelewamy ją do masy serowej. Dokładnie mieszamy i gotową masę serową wlewamy na zastygnięta galaretkę z owocami. Na górze miski wykładamy bezy (utykamy je ciasto). Sernik chłodzimy w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Gdy sernik zastygnie ciasto odwracamy na talerz, delikatnie odklejamy folię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Maliny Ser biały Wiśnie Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować