Bardzo szybki i letni sernik z sezonowymi owocami – wiśniami, malinami i agrestem. Słodyczy nadają bezy, które stanowią spód ciasta. Idealny na rodzinne spotkania.
Składniki:
1 galaretka o smaku agrestowym
1,5 szklanki wrzątku
100 g malin
100 g agrestu
50 g wiśni
Masa serowa:
2,5 łyżki żelatyny
100 ml wody
2 jajka
100 g cukru pudru
40 g masła
500 g twarogu z wiaderka
10 bezów
Szklanka miska o średnicy 23 cm
Sernikowa kopuła z owocami i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Gdy przestygnie wkładamy do niej umyte owoce – maliny, agrest i wydrylowane świeże wiśnie. Gdy mamy mrożone owoce możemy włożyć je zamrożone. Galaretkę z owocami wylewamy do wyłożonej folią spożywczą miski. Wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę mieszamy w wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Jajka ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki masła i twaróg. Mieszamy. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej (wstawiamy szklankę do garnka i podgrzewamy). Dodajemy 2 łyżki masy serowej i hartujemy żelatynę. Przelewamy ją do masy serowej. Dokładnie mieszamy i gotową masę serową wlewamy na zastygnięta galaretkę z owocami. Na górze miski wykładamy bezy (utykamy je ciasto). Sernik chłodzimy w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Gdy sernik zastygnie ciasto odwracamy na talerz, delikatnie odklejamy folię.
Komentarze