Migdałowa kopuła z owocami

0 (0 ocen)

Lekki, kremowy twarożek z owocami, otulony biszkoptem i posypany prażonymi migdałami.

Składniki:

  • biszkopt: 3 jajka
    pół szklanki cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    masa twarogowa: 500g miękkiego twarogu
    250g kremówki
    5-6 łyżek cukru pudru
    op.żelatyny fix

    250g owoców ( u mnie mrożone; truskawki, czarne i czerwone porzeczki, śliwki)
    70g prażonych płatków migdałowych



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Migdałowa kopuła z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 2 biszkopty 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Na koniec gęstą pianę wymieszać z przesianą mąką. Ciastem wypełnić 2 okrągłe blaszki wyścielone papierem do pieczenia (średnica jednej formy powinna być większa od średnicy drugiej o ok.4 cm). Piec przez 20 minut w temp.170 st. Placki wyjąć z form, a gdy ostygną oderwać papier do pieczenia.
  • połącz ser i kremówkę 2. Twaróg połączyć z cukrem pudrem i 200 g ubitej kremówki. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu, po czym wlać do przygotowanego nadzienia i wymieszać.
  • poukładaj trójkąty z biszkopta 3. Miskę lub salaterkę z okrągłym dnem o śr.ok. 22 cm wyścielić folią spożywczą. Większy placek pociąć na trójkąty, po czym wyłożyć nimi naczynie. Na biszkopcie rozsmarować serowe nadzienie i powciskać wcześniej odmrożone owoce.
  • posmaruj resztą kremówki 4. Na wierzchu ułożyć mniejsze ciasto. Całość owinąć folią i wstawić na min.2 godz do stężenia. Następnie wyjąć z formy na talerz, tak aby wypukłość skierowana była ku górze, i usunąć folię. Cały wierzch posmarować resztą ubitej kremówki i posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować